top of page
Links

DOORRIJDEN NA ONGEVAL EN HET WAARBORGFONDS


Zaterdag tegen het einde van de ochtend is het vaak spitsuur bij de supermarkt. “Nog even boodschappen doen en dan zitten de taken er weer op voor vandaag”. Je parkeert de auto in het parkeervak en loopt samen naar binnen. Bij terugkomst sta je verbaasd bij je auto en kijkt naar de deuk in de voordeur. In eerste instantie denk je “dit is mijn auto niet!” en dan komt het besef. Je kijkt om je heen maar er is niemand te zien. Geen briefje achter de ruitenwisser. Wel wat glassporen op de grond.

De klassieke parkeerschade zonder dader is misschien wel het bekendste voorbeeld waarvoor je het Waarborgfonds motorverkeer kunt aanspreken. Je kunt daar dan terecht wanneer de schade veroorzaakt is door een ander motorvoertuig, zoals een auto, brommer of motor etc. dus geen fietser of door vernieling.

Hoewel het afwikkelen van dit soort materiële schade, zoals een parkeerschade, niet tot de kerntaken van mij als letselschadedeskundige behoort, word ik toch regelmatig om advies gevraagd. Vaak geef ik dan tien tips om de schade, met uitzondering van het eigen risico, vergoed te krijgen van het Waarborgfonds.

Helaas komt het echter ook voor dat je zelf in de auto wordt aangereden en de dader er als een haas vandoor gaat. Vaak is er dan wat aan de hand met de bestuurder of de auto. Gedronken, geen rijbewijs, een gestolen auto of gewoon iemand die zijn no-claim wil beschermen. Wanneer je dan ook nog gewond bent geraakt dan is het verstandig om snel een belangenbehartiger in de arm te nemen.

Maar het Waarborgfonds is er ook wanneer de dader wel bekend is maar onverzekerd blijkt te zijn of in een gestolen auto rijdt. In dat geval zal het Waarborgfonds je schade verhalen op de dader.

In 2011 zijn er maarliefst 54.255 claims binnen gekomen en werd er zo’n 68 miljoen aan schade uitgekeerd. Dit waren in 2010 nog 54.207 claims. In 2012 lijkt deze dalende lijn zich gelukkig voort te zetten. Iedereen met een auto hoort een verzekering af te sluiten. Een klein gedeelte van de premie wordt door de verzekeraar gestort in het fonds zodat de schade vergoed kan worden. Wanneer er een dader bekend is, dan wordt de uitgekeerde schade door het Waarborgfonds verhaald. In 2011 werd 2,6 miljoen teruggevorderd van de dader.

Het 10 stappenplan om schade vergoed te krijgen:

  1. Noteer plaats, datum en tijdstip waarop de auto onbeschadigd is geparkeerd of waarop het ongeval is ontstaan.

  2. Noteer het tijdstip waarop u voor het eerst ontdekt dat er schade aan het voertuig is.

  3. Vraag omstanders, getuigen, of zij iets hebben gezien.

  4. Maak foto’s van de locatie en de schade aan het voertuig.

  5. Zorg voor (twee) schriftelijke verklaringen van getuigen die kunnen bevestigen dat de auto onbeschadigd was en dat de schade aan het voertuig vermoedelijk veroorzaakt is door een ander motorvoertuig. Bij een parkeerschade gaat het erom dat getuigen kunnen bevestigen dat de schade is ontstaan toen het voertuig geparkeerd stond.

  6. Vul een aanrijdingsformulier (SAF) in en noteer uw gegevens onder A. De gegevens onder B kunnen leeg blijven. Die zijn immers niet bekend.

  7. Ga met uw auto naar een schadeherstelbedrijf in de buurt van uw woonplaats en vraag om een eerste taxatie van de schade (eerste schatting).

  8. Doe digitaal aangifte (via de website van de politie www.politie.nl/aangifte/) en volg de instructies.

  9. Download de betreffende formulieren op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer www.wbf.nl. Indien nodig vindt u hier ook een formulier voor een getuigenverklaring.

  10. Meld uw schade via de site www.wbf.nl en volg de instructies. U wordt na het verzenden gebeld door een medewerker die u verder zal helpen en het een en ander met u zal doornemen. Wanneer u deze stappenlijst volgt kunt u aangeven dat de aanvullende stukken per post zullen worden toegezonden.

Mocht jij of je passagier gewond zijn geraakt door toedoen van een ander dan nemen wij de zorg graag uit handen. Wij kennen de risico’s en eventuele gevolgen maar al te goed en kunnen niet genoeg wijzen op de rechten en mogelijkheden. Mocht je hulp nodig hebben dan kun je contact met ons opnemen voor een gratis advies. Bel (0411) 689 078 of stuur een Email naar michel@feenstra-partners.nl. Wij helpen je graag!

Zoek met tags
Recent Posts
bottom of page