top of page

Stappenplan Parkeerschade

Wat te doen bij parkeerschade met onbekende dader?

Ter plaatse
 
  1. Noteer plaats, datum en tijdstip waarop de auto onbeschadigd werd geparkeerd.

  2. Noteer het tijdstip waarop u voor het eerst ontdekt dat er schade aan het voertuig is.

  3. Vraag omstanders, getuigen, of zij iets hebben gezien.

  4. Maak foto’s van de locatie en de schade aan het voertuig.

Stap 1
 
  1. Zorg voor twee schriftelijke verklaringen van getuigen die kunnen bevestigen dat u de auto onbeschadigd hebt geparkeerd en bij terugkomst zagen dat er schade aan het voertuig zit dat vermoedelijk veroorzaakt is door een ander voertuig. Het gaat er hierbij om dat getuigen kunnen bevestigen dat de schade is ontstaan toen het voertuig geparkeerd stond.

  2. Vul een aanrijdingsformulier (SAF) in en noteer uw gegevens onder A. De gegevens onder B kunnen leeg blijven. Die zijn immers niet bekend. Een schadeformulier kunt u eventueel downloaden via www.hulpnaongeval.nl.

  3. Daar vindt u ook een handleiding en diverse tips bij het invullen van het SAF. Ga met uw auto naar een schadeherstelbedrijf in de buurt van uw woonplaats en vraag om een eerste taxatie van de schade (eerste schatting). 

Stap 2
 

Nu moet eerst aangifte worden gedaan bij de politie en vervolgens moet de schade gemeld worden bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan digitaal via internet. TIP: bij het invullen van de gegevens hebt u de voertuiggegevens nodig, zoals kenteken, merk type etc. TIP: Zorg dat u de gegevens bij de hand hebt wanneer u de gegevens gaat invoeren.

 

  1. Doe digitaal aangifte (via de website van de politie www.politie.nl /aangifte/) en volg de instructies.

  2. Download de betreffende formulieren op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer www.wbf.nl. Indien nodig vindt u hier ook een formulier voor een getuigenverklaring.

  3. Meldt uw schade via de site www.wbf.nl en volg de instructies. U wordt na het verzenden gebeld door een medewerker die u verder zal helpen en een en ander met u zal doornemen. Wanneer u deze stappenlijst volgt kunt u aangeven dat de aanvullende stukken per post zullen worden toegezonden.

Stap 3
 

Maak kopieën van alle stukken en stuur deze naar het Waarborgfonds (Wbf). Download voorbeeld brief aan de Waarborgfonds.  Stuur de gegevens naar:

 

Stichting Waarborgfonds

Motorverkeer

Postbus 3003

bottom of page