top of page
Links

ONGEVAL EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID


Wanneer je door een verkeersongeval of bedrijfsongeval letsel hebt opgelopen en je bent daardoor arbeidsongeschikt dan kunnen de onderlinge relaties behoorlijk op de proef gesteld worden. Aanvankelijk krijg je veel steun en medeleven vanuit je vertrouwde omgeving. Blijkt de arbeidsongeschiktheid toch langer te duren dan kan de relatie met je gezin of werkgever toch wat stroever worden.

Thuis wordt het reguliere gezinsleven ontregeld nu je er vaker bent. Op het werk nemen collega’s de taken over, maar na een tijdje vinden ze dat niet meer zo vanzelfsprekend. Je werkgever die in eerste instantie nog aangaf dat je de tijd moest nemen om te herstellen, begint nu toch vaker te vragen wanneer je weer aan de slag kunt.

De bedrijfsarts stelt een revalidatieprogramma voor en schakelt in overleg met de werkgever een verzuimbegeleider in. Het herstel krijgt nu ook een zakelijk kant. De druk om weer aan het werk te gaan wordt met de dag groter en voor je het weet ben je weer aan de slag, maar dat gaat niet van harte. Overdag hou je je groot om ’s avonds moe en chagrijnig thuis te komen en dat gaat weer ten kosten van de huiselijke sfeer.

Het is belangrijk om niet alleen het slachtoffer uit te leggen wat de rechten en plichten zijn. Ook de werkgever heeft vaak een duwtje in de rug nodig. Te vaak maak ik mee dat werkgevers niet voldoende op de hoogte zijn van de plichten en de mogelijkheden. Denk daarbij aan het verhalen van de loonschade en re-integratiekosten bijvoorbeeld. Natuurlijk, een zieke werknemer kost geld. Reden temeer om er alles aan te doen om je werknemer goed te (laten) begeleiden zodat de kans op hernieuwde uitval zo klein mogelijk is.

Wanneer je door een fout van een ander arbeidsongeschikt raakt dan heeft de werkgever zelf de mogelijkheid om het netto doorbetaald loon maar ook de re-integratiekosten volledig vergoed te krijgen van de aansprakelijke verzekeraar. Dit betekent dat ook het salaris van het personeel met een 0-urencontract gewoon tijdens arbeidsongeschiktheid kan worden doorbetaald. De financiële druk is vaak het eerste optakel dat weggenomen moet worden. Dat geeft rust bij zowel het slachtoffer als de werkgever en bevordert het herstel.

Als belangenbehartiger van letselschadeslachtoffers is het ook mijn taak om heldere afspraken te maken met de relaties zodat er een goede balans gevonden kan worden tussen de belasting in het werk of thuis en de belastbaarheid. Daarbij kunnen wij eenvoudig een beroep doen op onze Partners. Zo beschikken wij over een uitstekend netwerk van arbeidsdeskundigen, gespecialiseerde advocaten en medisch adviseurs, maar kunnen wij ook daadwerkelijk huishoudelijke hulp inzetten.

In elke situatie geldt echter dat het slachtoffer centraal staat en samen gekeken wordt naar het beste resultaat. Als letselschade deskundigen kennen wij de risico’s en eventuele gevolgen maar al te goed en kunnen niet genoeg wijzen op de rechten en mogelijkheden. Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben met betrekking tot letselschade of hulp nodig hebben na een ongeval dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen voor een kosteloos advies. Bel (0411) 689 078 of stuur een Email naar michel@feenstra-partners.nl. Wij helpen je graag!

Zoek met tags
Recent Posts
bottom of page